Nye tall viser at NorgesGruppen har halvert matsvinnet i sine butikker siden 2015.
– Det er verken bra for lommeboka, miljøet eller samfunnet at spisbar mat går i søpla. Resultatene inspirerer til videre innsats i arbeidet med å redusere matsvinn, sier Runar Hollevik, konsernsjef i NorgesGruppen.
I 2017 inngikk derfor fem departementer og tolv organisasjoner bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. Den definerer et tydelig mål: å kutte matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030, sammenlignet med 2015.
Nå viser nye tall fra NorgesGruppen – som blant annet står bak Kiwi, Meny, Spar og Joker – at konsernet vil halvere matsvinnet i sine butikker allerede i løpet av 2025. Bare i 2024 ble matsvinnet redusert med 13 prosent.
Det vil si at NorgesGruppen nærmer seg målet i bransjeavtalen om 50 prosent reduksjon av matsvinnet i god tid innen 2030.
– Det er verken bra for lommeboka, miljøet eller samfunnet at spisbar mat går i søpla. Resultatene inspirerer til videre innsats i arbeidet med å redusere matsvinn, sier Runar Hollevik, konsernsjef i NorgesGruppen.
Han trekker frem systematisk nedprising av varer som er i ferd med å gå ut på dato, som et effektivt virkemiddel. Det er populært blant kundene, og det monner for å redusere matavfallet. I tillegg er samarbeid om donasjon av overskuddsmat viktig. I 2024 donerte NorgesGruppen over 1 000 tonn mat til Matsentralen.
– Det aller viktigste er imidlertid optimal vareflyt. Butikkene må ha riktig varetrykk, det vil si at riktig mengde mat til enhver tid finnes i butikkhyllene. De siste ti årene har derfor våre butikker forbedret sine rutiner for bestilling av riktig mengde varer og best mulig vareflyt, datovarsling og nedprising. Tallene vi nå offentliggjør, viser resultatet av dette arbeidet, sier Hollevik.