Områdeleder Ove Myklemyr i Skien kommune sier til NRK at de fulgte vanlige ansettelsesprossedyre, men ingen av de ansatte ved legevaktene visste at han var tidligere straffedømt.
1.september 2023 ble mannen ansatt som vikar ved Kristiansand legevakt, og arbeidet frem til mai 2024. Samme måned søkte han på en fast stilling ved legevakten.
Nå har statskanalen avslørt at den svenske legen jobbet ved seks ulike legevakter i Sør-Norge, deriblant i Kristiansand. Ingen av de ansatte ved legevaktene visste om at han var tidligere straffedømt.
Mannen ble dømt til ett års fengsel for bedrageri, falsk attestering og forfalskning av journaler i Sverige i 2021. Det viser seg at han på samme dag han blir dømt så søker han selv om å få tilbakekalt legelisensen sin i Sverige.
Før han reiste videre til Norge valgte han å skifte navn for å søke stilling, hvor han blant annet fikk fast jobb ved et sykehjem i Vestfold i april 2023. Deretter jobbet han i fire måneder som institusjonslege med en 100 prosent stilling.
Da enhetsleder Liv Solveig Torsøe ble varslet om mannens historikk valgte ledelsen ved legevakten om å ikke ansette mannen. Hun skal ha tidligere ha sagt at det er snakk om et tillitsbrudd.
Når arbeidsgiver skal velge mellom flere søkere, er offentlige arbeidsgiver bundet av kvalifikasjonsprinsippet, ifølge Legeforeningen, og begrunner hva kvalifikasjonsprinsippet innebærer:
Kvalifikasjonsprinsippet innebærer at arbeidsgiver skal ansette den best kvalifiserte søkeren. Ved vurderingen av hvem som er best kvalifisert, skal det legges vekt på utdanning, erfaring og personlig egnethet sammenholdt med kvalifikasjonskravene som er fastsatt i utlysningen. Arbeidsgiver er med andre ord bundet av de kvalifikasjonskravene som fremkommer av utlysningen. Personlig egnethet vil være gjenstand for skjønnsmessig vurderinger.