Lukk

– Minst 18 millioner jenter kan miste skolegang

(AGDER PRESS): USAs bistandsfrys og angrep på jenters rettigheter er dramatisk, men problemet er langt større og begynte lenge før 20. januar, mener Plan Norge.

En gruppe studenter sitter på skolen iført hijab

Foto: Akela Photography

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge mener at bistander som kuttes fra enkelte land er med på å forverre jenters rettighet til å gå på skolen. Hun mener at USA har endret taktikk og politikk når det kommer til bistandsprosjekter.

– Realiteten er at bistandsbudsjetter kuttes kraftig i flere vestlige land, og at mange av dem som er mest ivrige på å kutte også bruker likestilling som symbolsak for å vise at de mener alvor. Resultatet er at millioner av jenter og kvinner over hele verden blir direkte rammet, og mange risikerer å dø. Det er en hensynsløs lek med menneskeliv, sier Partapuoli. 

Ifølge Plan Internationals egne beregninger vil det bli gitt minst 130 milliarder kroner mindre til offisiell utviklingsbistand hvert år fremover, og omtrent halvparten av dette er penger til tiltak rettet mot likestilling. 

Les også:  Norge og Storbritannia styrker forsvarssamarbeidet

Fremgangen på likestillingsområdet hadde allerede stoppet opp, og finansieringen til dette arbeidet er fra før på vei ned. Med dagens tempo er det beregnet at det vil ta 134 år å oppnå likestilling

I 2023 ga USA alene omtrent 30 milliarder kroner til arbeid med likestilling. Bortfallet av denne finansieringen kan bety at: 

  • 18 millioner jenter mister retten til skolegang hvert år. 
  • 4,7 millioner kvinner blir holdt utenfor arbeidslivet og inntektsgenererende aktiviteter. 
  • 4,2 millioner mennesker mister tilgang til psykososial støtte og oppfølging etter å ha blitt utsatt for kjønnsbasert vold. 
Les også:  Etterforsker terror etter flere eksplosjoner på tankskip

– Dette kommer etter en lang periode med fantastiske fremskritt. Langt færre tenåringsjenter får barn, mødredødeligheten har sunket dramatisk og millioner på millioner av jenter har fått utdanning. Det er dette som nå står på spill. 

– Norge må gå foran 

Forrige gang USA kuttet støtte til bistandsarbeid rettet mot kvinners reproduktive rettigheter, gikk Nederland foran og dannet en allianse av land som økte sin støtte og viste internasjonalt lederskap. Ytterligere fem land ble med på initiativet: Belgia, Danmark, Finland, Sverige og Norge. 

I ettertid har både Nederland og Sverige kuttet drastisk i sine bistandsbudsjetter og støtten til arbeid med kvinners reproduktive rettigheter har kommet under angrep i stadig flere land. Nederland har kunngjort at de skal kutte sitt bistandsbudsjett med over 25 milliarder kroner de neste tre årene. Sannsynligheten er stor for at flere land vil la seg inspirere av USA. 

Les også:  Ett av fem barn i Ukraina har mistet en slektning eller venn

Samtidig er det en stadig sterkere global bevegelse som jobber for å angripe jenter og kvinners rettigheter.  

– Behovet for lederskap er større enn noen gang, og Norge er unikt posisjonert for å gå foran på dette området. Den nye utviklingsministeren har signalisert at dette blir en prioritet for ham, så vi håper at han følger opp det med en gang. Vi står klare til å bidra, sier Partapuoli.  

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top