Lukk

Funksjonelt fôrprotein gjør unglaksen mer robust

(AGDER PRESS): Smoltifisering og utsetting i sjø er en krevende periode for en unglaks. Men med en moderat mengde av sopp-proteinproduktet Pekilo i fôret boostes immunsystemet og gjør smålaksen mer robust, viser doktorgradsarbeidet til Dominic Duncan Mensah.

Målet med forskningen til Mensah har vært å undersøke helseeffekter og den ernæringsmessige verdien av Pekilo (Paecilomyces variotii) i fôr til laks, med fokus på vekstytelse, tarmmikrobiota, immunresponser, fiskehelse og fiskevelferd både i ferskvann og i saltvann.

For å finne effekten av forskjellig nivå av Pekilo i fôret gjennomførte Mensah forsøk med økende innblandinger. 5, 10 og 20 prosent av fôrproteinet ble erstattet av Pekilo. Resultatene fra forsøk i ferskvann viste en veldig god effekt både på vekst og på helse, spesielt på de lavere nivåene med Pekilo.

Les også:  Advarer om gamle sikringsskap

Mensah er stipendiat ved det NMBU baserte senteret for forskningsbasert innovasjon, Foods of Norway, men soppen han jobber med er langt fra en ny fôringrediens i forskningen ved senteret. Den har alt vært forsket på og testet ut i mange år, men for det meste på andre produksjonsdyr. Der har den vist å gi god vekstytelse hos kylling, gris, og kalv. Det har imidlertid vært mangel på kunnskap rundt effekten Pekilo har på fisk.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top