Lukk

Forsvaret sender brev til flere tusen bileiere

(AGDER PRESS): I dag sender Forsvaret ut digital melding til utvalgte eiere av kjøretøyer, maskiner og eiendom i Norge om forberedt rekvisisjon av deres eiendel.

Foto: Daniel DeNiazi via Flickr

De forberedte rekvisisjonene skal bidra til at Forsvaret i en eventuell krigssituasjon får tilgang til ressurser som er nødvendige for forsvaret av landet. I 2022 ble det sendt ut litt over 4 000 forberedte rekvisisjoner. I år er tallet oppe i litt over 14 000.

Fra 2024 er det utstedt forberedte rekvisisjoner også på andre typer ressurser enn kjøretøy. Dette gjelder et mindre antall ressurser som bygninger, maskiner og mindre fartøyer.

Ingen stor praktisk betydning i fredstid 

For de berørte eierne, vil ikke den forberedte rekvisisjonen ha noen stor praktisk betydning i fredstid. Det eneste er at eieren kjenner til at eiendelen eller ressursen, i en krigssituasjon, vil bli disponert av Forsvaret om nødvendig.

Les også:  Flere barn rammet av Vipers-konkurset

Den forberedte rekvireringen gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges. Rundt halvparten av årets rekvisisjoner er videreføringer fra tidligere år.

Rekvisisjonsordningen er hjemlet i lov om militære rekvisisjoner av 29. juni 1951. Forsvaret kan først iverksette rekvisisjonene hvis riket er i krig, eller hvis det besluttes av Kongen i statsråd. Loven er laget for å sikre at Forsvaret kan planlegge med samfunnets totale ressurser for beredskap ved krig.

Viktig for beredskapen vår

Sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), brigader Anders Jernberg, sier dette om ordningen:

– Forsvarets rekvisisjonssystem er viktig for vår beredskap. Tilgang til ressurser gjennom forberedte rekvisisjoner, inngår i samfunnets totale støtte til Forsvaret. Vår evne til å forsvare landet er summen av militære og sivile aktørers bidrag. Det er dette som er totalforsvaret. Planlagt og koordinert bruk av ressurser på tvers av sektorer gjør at landet er bedre forberedt på krig og krise.  

Les også:  Førte til den største Metan-lekkasjen

Ordningen med forberedte rekvisisjoner er god samfunnsøkonomi. Det ville vært svært kostbart om alle ressurser som det kan bli behov for ved krise og krig, skulle vært tilgjengelige i fredsdriften av Forsvaret.

– Forsvaret har tett samarbeid med statsforvalterne om ordningen. Gjennom koordinering sikres det at fylker og kommuner også får tilgang til ressursene de trenger til å løse sine beredskapsoppgaver, samtidig som man har planer som gir Forsvaret nødvendige ressurser om behovet skulle oppstå, sier Jernberg.

Samarbeid i totalforsvaret

Forsvaret samarbeider tett med andre aktører i totalforsvaret for å videreutvikle rekvisisjonssystemet, slik at tilgang til flere typer ressurser kan forberedes i fredstid. Aktuelle ressurser for rekvisisjon er organisert i Nasjonal ressursdatabase, som utvikles fortløpende.

Les også:  Kjevik lufthavn skal oppgradere bagasjebånd

Eiere av ressurser som har spørsmål får svar på en egen informasjonsside eller ved å kontakte Forsvaret på telefon. Se lenke under for mer informasjon.

Presse kan kontakte pressekontakten under for kommentarer og svar.

Følg Agder Press på Facebook

Agder Press er på Blue Sky
Agder Press er på Blue Sky
scroll to top