Lukk

Bygg og anleggsbransjen hadde en økning i antall konkurser

(AGDER PRESS): Bygg- og anleggsbransjen sto for over en fjerdedel av fjorårets konkurser, men nå lyser også for alvor varsellampene i eiendomsbransjen, bilbransjen og for arkitekter.

En arbeider står med en flamme. Kraner i mørker i bakgrunn

Foto: Yury Kim

Konkursåret 2024 ble avsluttet med 296 konkurser i desember, en svak nedgang på 1% sammenlignet med 299 konkurser i desember i 2023.

Oktober sørget for en positiv start på fjerde og siste kvartal, med en nedgang på 14%, men i november kom motvekten med en økning på 16%. Dermed endte vi med en nedgang på 1% også for kvartalet totalt sett, med 969 konkurser mot 975 i Q4 2023.

– Lite overraskende er det bygg og anlegg, detaljhandelen og serveringsbransjen som står bak de fleste konkursene i Q4, men det er ikke her vi nå ser den kraftigste økningen. Omsetning av eiendom hadde en økning på hele 112%, bilbransjen så en økning på 109% og arkitekt- og teknisk konsulentvirksomhet økte med 36%, forteller daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Les også:  Mener Skatteetaten gjør arbeidsgivere til lovbrytere

– Dette er beskrivende for en trend vi har sett gjennom hele året, tilføyer han.

2024 ble et år med til tider kraftige svingninger i konkursutviklingen, og da særlig i første halvår. Etter en rolig inngang til året fikk vi en markant nedgang på hele 35% i mars, og dette sørget for en nedgang på -12% i første kvartal.

Derimot skjøt konkurstallene rett til værs igjen i april, med en økning på hele 76%, og la med det grunnlaget for en samlet økning på 28% totalt for Q2.

Les også:  Mener Skatteetaten gjør arbeidsgivere til lovbrytere

I årets andre halvdel stabiliserte konkursutviklingen seg noe, med en økning på 5% i Q3 og nedgang på 1% i Q4.

For året i sin helhet ender vi dermed med en betydelig, men forventet, økning på 4% – med 3.855 konkurser sammenlignet med 3.713 konkurser i 2023.

– Driveren for denne konkursøkningen er en kombinasjon av en videre «korrigering» av de kunstig lave konkurstallene vi så under og rett etter pandemien, samt økonomiske utfordringer som følge av inflasjon, høyere renter, økte kostnader og dyrtid, mener Fjærestad.

Les også:  Mener Skatteetaten gjør arbeidsgivere til lovbrytere

– Usikkerhet knyttet til økonomien straffer først og fremst virksomheter som er avhengig av langsiktighet, og vi ser eksempelvis at en redusert villighet til å investere i og satse på boligprosjekter skaper ytterligere problemer for en byggebransjer som fra før av er svært utsatt for konkurser.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top