Lukk

Kraftig økning i digital utpressing

(AGDER PRESS): Stadig flere organisasjoner verden over rammes av forsøk på digital utpressing. Analytikere fra Orange Cyberdefense kan nå dokumentere at rundt 60 cyberkriminelle grupper stå bak omfattende forsøk på å utpresse 4.374 nye ofre.

woman in black shirt sitting beside black flat screen computer monitor

Foto: Rivage

Det er en rekordøkning på 77 % sammenlignet med året før. I Skandinavia er spesielt Sverige blitt hardt rammet, mens antallet angrep i Norge har falt, heter det i pressemeldingen fra Cyberdefense.

Til tross for en rekke store politiaksjoner mot kjente hackergrupper, fortsetter antallet ofre for digital utpressing å øke globalt. Dette er en av hovedkonklusjonene i rapporten «Cy-Xplorer 2.0» som Orange Cyberdefense offentliggjør i dag.

Rapporten bygger på kontinuerlig overvåkning av hackergruppers egne lekkasjenettsteder på det mørke nettet, hvor de typisk truer med videresalg, offentliggjøring eller sletting av krypterte data hvis ofrene ikke betaler løsepenger. Da noen virksomheter velger å betale bak lukkede dører, er det sannsynligvis et stort mørketall på opptil 60 %.

Utpressingen foregår i cirka 75 % av alle verdens land, og den vokser raskest i vestlige engelsktalende land som USA (108 %), Storbritannia (96 %) og Canada (76 %).

I Skandinavia økte hyppigheten med 78 %, men fordelingen er tankevekkende (se fig.1). Mens Sverige i første kvartal 2024 ble rammet hardere enn noen gang før, falt antallet angrep mot norske organisasjoner.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top