Lukk

2 av 3 irriterer seg over mobilbruk i selskaper

(AGDER PRESS): En fersk undersøkelse fra Telenor viser at hele 66 prosent av nordmenn irriterer seg over at folk er på mobilen i sosiale sammenkomster – noe som kan sette sitt preg på stemningen i årets juleselskaper.

En kvinne som smiler mot kamera

Rikke Klonteig Nielsen, leder for Mobil i privatmarkedet i Telenor Norge. Foto: Telenor

Telefonbruk i sosiale sammenkomster er en kilde til irritasjon for mange, viser en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet YouGov på vegne av Telenor.

– Et godt nett er nødvendig for at du til enhver tid skal kunne komme i kontakt med de som betyr mest for deg. Det gir frihet og trygghet. Samtidig er det en kjensgjerning at det kan være bra å ikke alltid være pålogget eller tilgjengelig, sier Rikke Klonteig Nielsen, leder for Mobil i privatmarkedet i Telenor Norge.

Mobiloperatøren har gjennomført undersøkelsen for å finne ut hvordan skjerm- og mobilbruk påvirker folks hverdag.

– Det er viktig å huske på hvilke signaler man sender til de andre i selskapet når du sitter på telefonen. Selv om det er en viktig mail eller melding som må besvares, kan de rundt deg føle seg oversett eller glemt, selv om du kanskje ikke mener det slik. Legg mobilen til side, se de rundt deg og kos deg med familie og venner, sier Klonteig Nielsen.

Les også:  Frelsearmeen har hjulpet 400 familier

De eldre irriterer seg mest
Kvinner og eldre irriterer seg mest over mobilbruk i sosiale sammenkomster. 70 prosent av kvinnene i undersøkelsen oppgir at de synes dette er irriterende, sammenlignet med 62 prosent av mennene.

Blant de over 60 år er andelen enda høyere – hele 71 prosent synes mobilbruken forstyrrer.

Unge bruker mobilen mest – og irriterer seg samtidig
Ironisk nok irriterer de yngre aldersgruppene seg nesten like mye, samtidig som det er de som bruker mobilen mest i sosiale settinger.

Blant dem mellom 18 og 29 år sier 67 prosent at de irriterer seg over mobilbruk. Samtidig innrømmer nesten halvparten (45 %) i denne aldersgruppen at de selv bruker mobilen ofte i sosiale sammenkomster. Dette står i kontrast til de over 60 år, hvor kun 10 prosent innrømmer det samme.

Les også:  Heimevernet får ny sjef

En felles utfordring
Undersøkelsen viser også at mobilbruk i sosiale sammenkomster er et utbredt fenomen. Hele 78 prosent oppgir at de ofte opplever at andre bruker telefonen. Likevel er det kun 26 prosent som innrømmer å gjøre det selv.

– Dette kan tyde på at mobilbruk i sosiale sammenhenger er noe mange legger merke til hos andre, samtidig som de er mindre tilbøyelige til å se at de gjør det samme selv, avslutter Klonteig Nielsen.

 Hvordan redusere skjermtiden i juleselskapene

  • Enighet om mobilfri sone: Avtal at mobiltelefoner legges bort i bestemte tidsrom, som under middagen.
  • Glem telefonen i jakkelommen: Legg mobilen i jakkelommen i gangen når du ankommer selskapet. Da blir det mindre fristende å sjekke telefonen gjennom kvelden.
  • Skap felles aktiviteter: Spill eller quiz kan bidra til å trekke fokuset bort fra skjermene.
  • Led ved eksempel: Om verten selv legger bort mobilen, kan dette inspirere gjestene til å gjøre det
Les også:  Tolletaten har beslaglagt 50,8 kilo marihuana

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top