– Våre klienter er dypt bekymret for konsekvensene dette vedtaket vil ha for barnas utdanningsfremtid. Det er avgjørende at barnets beste blir satt i forgrunnen i denne prosessen, noe som til nå ikke ser ut til å ha vært tilfelle, sier advokat John Christian Elden.
Opposisjonen i Fylkestinget har sendt krav om lovlighetskontroll og har bedt om at vedtaket om ny skolestruktur ikke iverksettes før det er avklart om barnets beste er tilstrekkelig ivaretatt.
– Å gi vedtaket oppsettende virkning er ikke bare en mulighet, men en nødvendighet for å sikre at lovlighetskontrollen blir meningsfull,» sier Elden.
Elden legger til at regjeringen nettopp har oppdatert utredningsinstruksen for å sikre en bedre vurdering av barnets beste. Å gi vedtaket om skolenedleggelser på Innlandet oppsettende virkning, kan være en måte å vise at man tar dette på alvor.
Vedtaket har potensial til å forårsake irreversible endringer som kan være vanskelig å omgjøre. En forhastet iverksettelse medfører risiko for alvorlige brudd på opplæringsloven og arbeidsmiljøloven, og kan sette barns beste i fare. Nedbemanningsprosessen som er igangsatt som følge av vedtaket, aktualiserer flere bestemmelser i arbeidsmiljøloven og kan ha alvorlige konsekvenser.
– Dette er en situasjon som krever nøye overveielse og respekt for de ansattes rettigheter, understreker Elden.
Vi er bekymret for at en iverksettelse av vedtaket før en lovlighetskontroll er foretatt, kan føre til at fylkeskommunen mister verdifulle ansatte og at de aktuelle skolene blir stående uten et forsvarlig tilbud.
– Dette vil være en katastrofal utvikling for alle involverte, spesielt barna, sier Elden.
Søknadsprosessen og opptak til skoleåret 2025/2026 vil også bli påvirket. Hvis barn ikke kan søke på skolene som er vedtatt nedlagt, vil det ha en direkte negativ effekt på elevgrunnlaget og deres utdanningsmuligheter.