Lukk

Konkursoppgang på 16 prosent

(AGDER PRESS): I november gikk 360 bedrifter konkurs. Det er en økning på 16 prosent mot samme periode i fjor, viser tall fra Fair Group. Så langt i år er konkursveksten på 4 prosent, og 3626 bedrifter har gått konkurs.

En bygning med flere kraner

Foto: Ricardo Gomez Angel

Det hviler en kjølig skygge over norsk næringsliv idet vinterkulden setter inn. November har vært en utfordrende måned, særlig for enkelte bransjer. Fair Group frykter et konkursras på nyåret, når husholdningenes desember-utgifter og julehandel skal gjøres opp.

– Et stort antall bedrifter har problemer med å møte det høye kostnadsbildet og måtte gi opp i november. Til tross for 16 prosent konkursoppgang, går vi nå inn i en periode med sterk omsetning i enkeltbransjer. Den store spenningen blir å se hvordan julehandelen slår ut på nyåret, og om husholdningene er robuste nok til å håndtere kostanden som bygges opp i desember, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group.

Les også:  Ny kunnskap om HMS skal gi tryggere arbeidsplasser

November-konkursene fører til at 986 ansatte står overfor en usikker arbeidssituasjon og gjør at omsetning på 2,8 milliarder kroner går tapt. Så langt i år er konkursveksten på 4 prosent, mot samme periode i fjor.

Økt forbruksgjeld bekymrer før julehandelen

Ifølge Hovedorganisasjonen Virke vil hver nordmann bruke i gjennomsnitt 24 900 kroner på julehandelen – både gaver, mat og drikke. Desember er den viktigste handlemåneden for bedriftene, og månedsomsetningen er 22 prosent høyere i desember enn gjennomsnittet for årets øvrige måneder.

– Julehandelen kan gi et nødvendig pusterom og glede for bedrifter som lenge har jobbet i motbakke, særlig detaljhandelen og serveringsbransjen. Vi frykter at det bare blir en midlertidig hvilepute. Mange har brukt opp sparepengene og handler på kreditt. Næringsdrivende må forberede seg på en krevende start på det nye året, sier Aandalen.

Les også:  Ny kunnskap om HMS skal gi tryggere arbeidsplasser

Tall fra Gjeldsregisteret viser at den samlede rentebærende forbruksgjelden, som hovedsakelig består av «forfalt kredittkortgjeld» og forbrukslån, økte med 7,9 milliarder kroner i oktober og ligger nå på over 137,4 milliarder kroner.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top