Lukk

USA vil be Boeing om å inngå forlik

(AGDER PRESS): USAs utenriksdepartementet vil nå be Boeing om å inngå forlik etter to dødsulykker. Forliket innebærer økonomisk straff og at det settes inn uavhengige observatører for at sikkerheten blir opprettholdt.

an airplane is on the runway with a lot of smoke coming out of it

Det melder nyhetsbyråene AP og Reuters.

Utenriksdepartementet vil innføre et såkalt oppsyn med selskapets sikkerhets- og tilsynsarbeid i tre år. Nå har gigantselskapet fått fristen til å svare på tilbudet ut uken.

I en uttalelse fra justisdepartementet vil påtalemyndigheten ta saken inn for retten. Det kan nemlig skape store utfordringer for Boeing som selskap og for deres samarbeidspartnere.

Dersom ikke Boeing erkjenner noe straffbart eller går med på et forlik, kan det skape store konsekvenser for Boeing. Det kan nemlig føre til en stopp i det fremtidige samarbeidet med NASA eller USAs Forsvarsdepartementet.

Boeing har nemlig kontrakter med selskaper som er verdt flere milliarder.

Kravet fra departementet handler først og fremst på bakgrunn av dødsulykkene i 2018 og 2019. Dødsulykkene kostet totalt 346 mennesker livet.

Dette førte til at Boeing kom til en enighet med departementet om en avtale i 2021 for å sikre flyene. Nå viser det seg at selskapet har brutt avtalen. Avtalen skulle til og med hjelpe Boeing fra å bli straffeforfulgt for to katastrofale ulykker med Boeing 737 MAX.

Dette har ført til at flere kabinpersonalet og ansatte har nektet å fly med den type Boeing.

– Boeing-selskapet er kapable til å bygge kvalitetsfly. Problemet er ledelsen, eller mangelen på det, i tillegg til presset på å få flyene ut hangarporten i stedet for å få jobben gjort skikkelig, sa Ed Pierson til Politico, tidligere i år.

Han var en av de ansatte som hadde høyest stilling, og da han fikk se urovekkende trend på fabrikken skal han ha nektet for å sette sine bein på flytypen 737 MAX.

Den økonomiske straffen i forliket er på 487,2 millioner dollar (5,2 mrd kroner). Selskapet skal betale halvparten på grunn av tidligere erstatninger som ble inngått. Erstatningene var i forbindelse med ulykkene i 2018 og 2019.

I 2019 ble det kjent at tidligere toppsjef i Boein, Dennis Muilenburg trakk seg som sjef som følge av ulykkene.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top