Lukk

Fra i dag gjelder disse endringene for uføre

(AGDER PRESS): Stadig flere som er uføretrygdede i dag sliter med å få endene til å møtes. Fra og med i dag gjelder disse endringene.

Foto: Daniel DeNiazi via Flickr

En studie fra Oslo Met i 2023 viste at høye priser går utover mange uføre, og tall for 2022 viste at over seks av ti av personer som slet økonomisk, var uføre.

I vinter bestemte regjeringen at de skulle sette opp minstesatsen for uføre. Dette gjelder også de som mottar arbeidsavklaringspenger (aap) og kvalifiseringsstønad. Minstesatsen blir satt opp fra 1. juli i år, skriver Klar Tale.

Regjeringen har bestemt at fra og med 1.juli 2024 (i dag) får de som er uføretrygdede 6.000 kroner høyere i året. Dette gjelder de som har minstesatsen. Uføretrygden ble rettere sagt justert opp fra og med juni i forhold til grunnbeløpet.

– Vi har mål om at folk skal få bedre råd, og mer trygghet i hverdagen. Når vi vi øker satsene, bidrar det til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller. Fellesskapet skal stille opp for de som trenger det mest. Vi gjør kontinuerlige grep for å sikre inkludering og sørge for at de som har minst fra før, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Grunnbeløpet er et fast beløp, hvor Nav bruker for å beregne hva du skal ha utbetalt i for eksempel pensjon og uføretrygd. Nå er grunnbeløpet på 118 620 kroner.

I tillegg er også en annen regel innført fra og med i dag. Det gjelder de som har retten til barnetillegg. For hvert barn kan du få maks 50.000 kroner i 2024.

Tjener barnet ditt større beløp selv, kan det gi kutt i din trygd. Da mister du det såkalte barnetillegget. Det er når barnet tjener mer enn 118 620 kroner at uføre mister barnetillegget, skriver nettstedet.

Fra 1. juli får du beholde tillegget, uansett inntekt hos barna. Før så kunne man miste barnetillegget hvis barnet ditt tjente mer et bestemt sum.

Tiltaket er en del av en regjeringens innsats fra for å styrke situasjonen for dem som har minst. I tillegg til økningen i minsteytelser, har regjeringen også økt barnetrygden, og gjort skolefritidsordningen (SFO) og barnehage billigere.

– Vi har tatt mange viktige grep for å sikre at de som har minst får det bedre. Vi styrker sammen med SV økonomien til de som merker prisveksten sterkest. Vi har gitt mer til minstepensjonister og uføre med laveste ytelse, og vi har økt barnetillegget i flere av ytelsene, fortsetter Brenna.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top