Lukk

Tiltalt for trakassering av Sylvi Listhaug

(AGDER PRESS): Det nasjonale statsadvokatembetet har tiltalt tre personer for å ha rettsstridig forsøkt å påvirke Sylvi Listhaug under en demonstrasjon i Oslo sentrum i mars 2024.

Foto: Daniel DeNiazi via Agder Press

De tiltalte nekter alle straffeskyld opplyser deres forsvarere i Elden Advokatfirma.

– Hvis det å rope “Frp hør, barn i Gaza dør” til en stortingsrepresentant fra FrP skal regnes som  rettsstridig påvirkning er det et farevarsel for demokratiet og ytringsfriheten her i landet, sier advokat John Christian Elden som forsvarer den ene av de tiltalte.

De to andre tiltalte forsvares av advokatene Astri Rønningen Stautland og Anne Marie Gulichsen i Elden Advokatfirma.

Av tiltalten fremgår det at tiltalte “gikk og løp uavbrutt tett bak, foran og rundt stortingsrepresentant Sylvi Listhaug, samtidig som hen ropte bl.a. «FrP hør, barn i Gaza dør», «Blod på henna, blod på penga», «Shame on you», «Hvordan er det å vite at barn dør?», «Du jobber for oss, ikke sant?» og «Hører du, eller gir du faen?».”

Les også:  Medietilsynet endrer aldergrense på kinofilm

Hva som skjedde denne mars-dagen på vei fra Utenriksdepartementet til Stortinget er behørig dokumentert og allmengjort. Opptakene viser engasjerte mennesker som følger etter Listhaug mens de ytrer sine standpunkter om konflikten i Gaza. Opptakene viser at Listhaug kunne gå uforhindret langs gaten mens hun snakket i telefon. Det var ingen fysisk kontakt mellom Listhaug og våre klienter.

Statsadvokaten mener handlingene og uttalelsene var egnet til å påvirke Sylvi Listhaug i sitt virke som stortingsrepresentant i møte med allmenheten.

Stortingsrepresentanter og andre myndighetspersoner skal ha et særlig vern i samfunnet, og skal kunne utføre sitt virke uten å føle seg truet. Samtidig er det viktig at det vernet ikke utvannes samtidig med at ytringsfriheten innskrenkes, noe folkevalgte nettopp har et særlig ansvar for å forhindre.

Les også:  Sendte e-poster til vitner

– Vi vil ikke ha et samfunn hvor vi straffer ungdommer for å gi uttrykk for sine meninger til våre folkevalgte, selv om den folkevalgte kan oppleve det som ubehagelig – enten på grunn av situasjonen eller sitt standpunkt i saken, sier Elden.

Å fotfølge en person, uavhengig av offentlig- eller privatperson, blir dette betegnet etter på godt norsk «trakassering». I Norge er det svært få som har blitt siktet eller tiltalt for trakassering, men har heller blitt siktet etter underbetegnelsen «rettsstridig».

Les også:  Varsler storkontroll i julebordsesongen

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top