Lukk

Skal hjelpe nordmenn med å ta «alkoholpraten»

(AGDER PRESS): En av tre nordmenn har vært bekymret for nære sine alkoholvaner. Et nytt verktøy skal hjelpe nordmenn med å ta «alkoholpraten».

Et glass med alkohol

Foto: Drew Beamer Via Unsplash

Om du opplever at alkoholen er i ferd med å ta overhånd, kan det være lurt å snakke med fastlegen din, eller andre du stoler på. Ved akutt. Ring 113. Les mer her for info om snares hjelp.

– Omtrent hele befolkningen drikker, og alkohol spiller en viktig sosial rolle for mange. Likevel kvier nordmenn seg for å lufte bekymringer om andres drikkevaner. Det skal «Alkoholpraten» gjøre noe med, sier Ragnhild Kaski i Av-og-til.  

Alkovettorganisasjonen lanserer i dag et nytt lavterskel hjelpeverktøy på alkoholpraten.no for de som er bekymret for noens alkoholvaner. Målet er å hjelpe de som er bekymret med å ta en vanskelig prat – og å bidra til å fjerne tabuet rundt å snakke om alkohol i samfunnet. 

– Det kan være en veldig liten bekymring, eller den kan være stor. Uansett, er du bekymret har du rett til å ta den bekymringen på alvor, sier Kaski.  

Les også:  Varsler storkontroll i julebordsesongen

Blant de som har rådgitt i utviklingen av verktøyet, er psykologspesialist og alkoholekspert Fanny Duckert:  

– Dette lavterskel verktøyet er det behov for! Jeg snakker med mange som nettopp trenger konkrete råd om hvordan de skal ta praten, sier Duckert.  

Hun har bred erfaring som psykologspesialist på alkoholfeltet, som forsker og forfatter av en rekke bøker om temaet. Erfaring viser at det er flere årsaker til at nordmenn kvier seg for å ta praten om alkohol med noen de er bekymret for. Vanlig er frykt for hvilke reaksjoner man vil møte, eller frykt for å virke dobbeltmoralsk siden man selv drikker alkohol.  

Les også:  Kommunedirektør vil kutte elleve årsverk

– Mange lurer også på om de er riktig person til å ta det opp, og om bekymringen deres er berettiget, sier Duckert.  

Vanlige fallgruver 

Ettersom alkoholvaner er et sårt tema å prate om for flere, gir «Alkoholpraten» råd til hvordan man kan ta opp bekymringen på en god måte. For det er flere fallgruver man bør være oppmerksom på, når man skal ta opp en utfordring med alkohol.   

– Det er en dårlig ide å å ta opp temaet når en eller flere er påvirket av alkohol. Det er også viktig å ta utgangspunkt i egne opplevelser, og unngå en form for «du må slutte» eller «du drikker for mye»-tilnærming, som gjerne vil føles som et angrep, sier Kaski.

Les også:  Sendte e-poster til vitner

Til tross for at det kan være krevende, oppfordrer Av-og-til til å ta praten.  

– Dessverre vil det ikke hjelpe og gå og bære på bekymringen alene over tid. Det vil heller ikke være til hjelp for den med en eventuell utfordring. Vi vet også at mange som oppsøker hjelp med alkohol, gjør det fordi noen andre har uttrykt bekymring, sier Kaski.

Alkoholpraten.no er utviklet Av-og-til i samarbeid med eksperter på området, og inspirert av svenske IQ-initiativet. I verktøyet fyller man inn detaljer rundt hva og hvem man er bekymret for – samt hva man er redd for at skal skje. I andre enden får man skreddersydde råd og strategier til å ta bekymringen opp med den det gjelder.  

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top