Justisministeren var invitert på feltbesøk til Barcarena havn av det brasilianske føderale politi sammen med representanter fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC). Den offentlige havnen ligger ved Hydros aluminafabrikk i Alunorte i Barcarena, som blant annet eksporterer råvare til Hydros fabrikker i Norge. Det var på et skip som kom fra denne havnen at norsk politi tok beslag i 150 kilo på Husnes i Vestland i 2023.
– Narkotikaeksporten fra Sør-Amerika er omfattende. Norge er tjent med at lokale myndigheter lykkes i sin innsats mot brutal organisert kriminalitet. Hvis vi kan støtte den lokale innsatsen og styrke politisamarbeidet, kan vi også dempe trykket inn til Norge og Europa, sier Mehl.
Norge er den største bidragsyteren i Amazonas-fondet, som blant annet skal redusere ulovlig avskoging og mineralutvinning.
– Det er ofte de samme kriminelle nettverkene som står bak eksport av ulovlig tømmer og mineraler, som driver narkotikaeksport. Narkotika skjules både i lovlig og ulovlig last som går til europeiske havner. Derfor er norske bidrag i Amazonas-fondet også med på innsatsen mot organiserte kriminelle nettverk, sier Mehl.
Mehl fikk orienteringer om arbeidet med bekjempelse av smugling av ulovlige varer og narkotika og en omvisning, i tillegg til å få overvære en inspeksjon av last. Hensikten med besøket er å lære mer om hva brasilianske myndigheter og FN gjør i sin kamp mot smugling av f.eks. kokain til Europa, og hvordan Norge kan støtte dette arbeidet.
– Gjennom økt samarbeid og deling av informasjon kan ulike kontinentene bekjempe denne typen kriminalitet mer effektivt. Det er nødvendig, siden smuglerrutene ofte følger handelsveiene og mye narkotika smugles ut i både lovlig og ulovlig last, sier Mehl.
– Narkotikaproduksjon og distribusjon bringer med seg vold, utrygghet og store miljøkonsekvenser. Når kokainstripene ender opp på norske utesteder har de også finansiert kriminalitet i andre deler av verden som kan koste mennesker livet. Derfor må vi stoppe denne kyniske industrien, sier Mehl.
Norge har over mange år etablert et tett samarbeid med Brasil.
Norske havner fremstår i økende grad som attraktive inngangspunkt for kriminelle nettverk som ønsker å smugle kokain i containere og lasteskip fra Sør-Amerika. Norsk politi har rekordstore narkotikabeslag de siste årene. I 2023 ble det beslaglagt mer kokain i Norge enn de siste 22 årene til sammen. De tre største beslagene (på henholdsvis 712 kg, 803 kg og 503 kg) skjedde i forbindelse med import av bananer, i tillegg til beslaget på Husnes.
– Narkotikasmuglere og organiserte kriminelle samarbeider på tvers av kontinenter. Det må norsk politi og norske myndigheter også gjøre. Denne kriminalitet kan undergrave hele samfunnet vårt, understreker Mehl.
– Norge er på tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk blant unge. Overdoser på kokain har tredoblet seg blant de unge de siste fem årene. Senterpartiet og regjeringen er svært bekymret for denne økningen i narkotikabruk, og spesielt kokainbruk blant barn og unge. Den må stoppes. Vi må få til et tettere internasjonalt samarbeid for å stoppe narkotika før den kommer til Norge, sier justisministeren.
Før sommeren lanserte regjeringen «Gjengpakke 1» med nye tiltak mot kriminaliteten. I forbindelse med statsbudsjettet for 2025 lanserte regjeringen «Gjengpakke 2» på 2,8 milliarder kroner til kampen mot kriminalitet.
– Regjeringen har satt av midler til målrettet innsats for å knuse de kriminelle nettverkene, avdekke flere saker og ta profitten fra de som begår denne typen handlinger. Våre bidrag i Amazonas-fondet og samarbeid med politi i andre deler av verden er også en del av denne kampen, sier Mehl.