– EU blir nå vesentlig viktigere for klima, teknologiutvikling og omstilling de neste fire årene, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
USA vil med valget av Donald Trump ikke lenger være en drivende kraft globalt for å nå 1,5-gradermålet. Trump har blant annet signalisert at han ønsker å trekke USA ut av Paris-avtalen, og vil antakelig også gjenoppta arbeidet med å kutte innenlands klima- og miljøreguleringer.
En analyse fra Carbon Brief konkluderer med at Trumps planer vil øke amerikanske utslipp med fire milliarder tonn CO2 innen 2030, sammenlignet med president Bidens politikk. Det tilsvarer EU og Japans samlede utslipp.
– Som i Trumps forrige periode vil delstater ledet av demokratene være svært viktige for fortsatt omstilling. California alene er verdens femte største økonomi, og kan drive frem betydelig endring. Men de kan ikke erstatte lederskapet til USA globalt, for eksempel i klimaforhandlingene, sier Hauge.
Inflation Reduction Act (IRA) er en av president Bidens sterkeste grep på klima, og har drevet betydelige investeringer i fornybar energi og nullutslippsteknologi gjennom de siste årene. En rekke industriaktører har søkt til USA for å dra nytte av betydelige subsidier under IRA. Valgresultatet skaper nå usikkerhet om hvor store endringer Trump kan gjøre i denne pakken.
– Vi registrerer at mange har ment at IRA er trygg. Men med republikansk majoritet i både senatet og huset er det betydelig usikkerhet om hvordan dette blir seende ut fremover. Så her må EU på banen, sier Hauge.
Må sikre kritiske industrier
– EU vil ha en svært viktig rolle fremover, i klimalederskap og i industribygging. De har en åpenbar oppgave i å utforme en industripolitikk som sikrer at kritiske industrier både avkarboniserer og blir værende i Europa. Ett eksempel er elbilproduksjon, hvor EU etter alt å dømme må etablere tilsvarende subsidier eller innføre toll-grep for å utjevne konkurransen med USA og Kina. Batterier er et annet eksempel på en samfunnskritisk industriproduksjon som Norge kan spille en rolle i å utvikle, sier Hauge.
Han trekker også frem behovet for mer konkrete mål for at EU skal oppfylle ambisjonene i Critical Raw Materials Act. CRMA har som mål å redusere avhengigheten av spesielt Kina på særlig viktige mineraler.
Tross denne usikkerheten er Hauge opptatt av utsiktene for solkraft, i kombinasjon med batterier, fremover. Her vil det skje mye uavhengig av hvilken president som sitter i USA.
– Kostnadene på sol og batterier faller så raskt nå at fossil energi ikke klarer å konkurrere. Denne utviklingen vil kutte store utslipp globalt, også i USA, uavhengig av Trump, sier Hauge.