Lukk

Tigrene vender tilbake til Kasakhstan

(AGDER PRESS): Amurtigrene Bodhana og Kuma som bodde i Anna Paulowna naturreservat i Nederland, har blitt flyttet til Ile-Balkhash naturreservat i Kasakhstan.

En tiger ser mot kameria

Illustrasjonsfoto: Jessica Weiller Via Unsplash

Dette er en del av et historisk forsøk på å gjenskape den utdødde tigerbestanden i Kasakhstan, melder nyhetsbyrået AKI Press.

Denne viktige begivenheten er en del av et ambisiøst tiltak som gjennomføres av av Kasakhstans regjering med støtte fra WWF og UNDP for å gjenopprette økosystemet i deltaet til elva Ile og gjeninnføre tigre i landet og regionen der arten ble utryddet for mer enn 70 år siden.

Kasakhstans viseminister for miljø og naturressurser Daniyar Turgambayev meddeler: «Kasakhstan prioriterer høyt arbeidet med gjeninnføring av sjeldne arter. For miljøet er det viktig at vår biologiske mangfoldskjede gjenopprettes og at tigrene som en gang bodde i dette området gjeninnføres der.»

Den mannlige og kvinnelige tigeren vil bli plassert i en romslig innhegning på 30 000 kvadratmeter i Ile-Balkhash naturreservat. De to tigernes avkom vil bli sluppet ut i naturen og være den første tigerne som spaserer fritt i Kasakhstan på flere tiår. Dette vil muligens være verdens første gjeninnføring av en tiger i naturen. Avkommet vil spille en viktig rolle i å opprette en ny tigerbestand i en region hvor tigrene tidligere hadde blitt utslettet på grunn av overjakting.

Les også:  Elleve omkom i bussulykke i Peru

«Dagen i dag markerer en monumental milepæl i bevaringen av tigerbestanden som kan returnere til Kasakhstan og Sentral-Asia,» erklærer leder for WWF Tigers Alive Stuart Chapman. «Denne tigeroverføringen er et viktig skritt ikke bare for å returnere den store katten til sitt foreldrehjem, men også for å gjenopprette et helt økosystem.»

Fremskritt mot rehabilitering av området er allerede godt i gang med gjenoppretting og gjeninnføring av kritiske tigerbyttearter inkludert truede arter som Bukhara-hjorten og kulanen (et asiatisk villesel) og gjenplanting av over 50 000 kvadratmeter med innfødte trær. Tigrene vil spille en betydelig rolle i å styrke økosystemets struktur og funksjon som både mennesker og dyreliv er avhengige av.

Les også:  Prorussisk kandidat kan bli Romanias president

Zhasar Adilbaev, leder for NGOen Auyldastar, bemerker: «Med lanseringen av gjeninnføringsprogrammet for tigrene har vi observert betydelige endringer – gjenopplivingen av naturen og landsbyen vår Karoi. Dette prosjektet gjenoppretter ikke bare tapte økosystemer, men gjør oss også stolte over å være en del av historien. Takket være små tilskudd fra WWF har vi muligheten til å gjøre det vi elsker, utvikle små bedrifter og skape arbeidsplasser i landsbyen, noe som gir glede og tro på fremtiden.»

Helt fra starten har lokalsamfunnet rundt Ile-Balkhash naturreservat vært sterkt involvert i prosjektet som inkluderer støtte til forbedringer av områdets landbruk og fremtidig utvikling av naturturisme der.

Les også:  Lukasjenko truer med å stenge internettet i landet

Flyttingen av tigrene er den første av flere planlagte flyttinger i de kommende årene. Dermed satser man på å skape en sunn bestand på omtrent 50 ville tigre innen 2035. Dette initiativet er ikke bare en bekreftelse på artens bærekraft, men også et lysende eksempel på samarbeid mellom myndigheter, naturvernorganisasjoner og lokalsamfunn når det gjelder vern av naturen.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top