Lukk

Rekordmange bekymringsmeldinger og politianmeldelser

(AGDER PRESS): Mattilsynets tilsyn med dyrevelferd i 2023 avdekket 1 073 dyrehold med brudd på regelverket. I oppdrettsnæringen var det fortsatt betydelige utfordringer med dødelighet, fiskehelse og fiskevelferd.

white and black cow on green grass field during daytime

Foto: jakob Cotton / Unsplash

Det skriver Mattilsynet i en pressemelding.

I 2023 var Mattilsynet på tilsyn i totalt 3 201 dyrehold med landdyr. Mattilsynet gjennomførte tilsyn med dyrevelferden i 1 975 av dem. Selv om dyrevelferden ikke ble vurdert spesielt i alle de 3 201 dyreholdene, ville Mattilsynet fulgt opp dersom det ble oppdaget vesentlige utfordringer knyttet til dyrevelferden. 

Mattilsynet har offentliggjort en rapport som tilsier at det er rekordmange bekymringsmeldinger og politianmeldelser som vedrører dyrevelferden.

Mattilsynet fant brudd på regelverket i litt over halvparten av dyreholdene der det ble ført tilsyn med dyrevelferden. Dette er en økning på 3 prosentpoeng fra året før. Andelen svært alvorlige brudd var lav.   

Antallet regelverksbrudd må vurderes i lys av at Mattilsynet går oftere på tilsyn i dyrehold som har størst risiko for dårlig dyrevelferd, så tallene er ikke representative for alle norske dyrehold.  

– Vi ønsker å utnytte ressursene best mulig ved å spisse innsatsen og i hovedsak føre mest tilsyn der risikoen for dårlig dyrevelferd er størst. Antallet fysiske tilsyn har gått ned de siste årene, fordi vi ønsker å følge opp flere av de alvorlige sakene, og fange dem opp så tidlig som mulig, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.  

Et høyt antall fysiske tilsyn betyr ikke nødvendigvis bedre dyrevelferd.   

– Alle dyr som leveres til slakt blir vurdert av Mattilsynet når de ankommer slakteriet. Det betyr at vi har god oversikt over dyrevelferden for alle produksjonsdyr som leveres til slakt. Vi trenger i tillegg god innsikt i de ulike næringene for å vite hvor vi skal gå på tilsyn. Det får vil blant annet gjennom å ta i bruk nye digitale verktøy, som gir oss bedre data, sier Godal.  

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top