Faktisk kan melk være langt bedre for å opprettholde væskebalansen i kroppen, og dermed unngå dehydrering.
Melk er en drikk med mange fordeler, da den inneholder viktige næringsstoffer som kalsium og jod. Men, visste du at melk også er bra som tørstedrikk, enten etter trening, eller for å opprettholde kroppens væskebalanse i sommervarmen?
Det viser flere studier, blant annet fra en gruppe forskere ved St. Andrews-universitetet i Skottland.
Melk består nemlig av rundt 90 prosent vann, men den tilfører også kroppen elektrolytter som natrium og kalium. Disse er viktige for å gjenopprette væskebalansen i kroppen. Uten riktig væskebalanse vil du kunne bli utmattet og svimmel, og i verste fall bli dehydrert.
Therese Fostervold Mathisen er helse- og treningsfysiolog, og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Hun sier at et godt og dokumentert tips i sommervarmen, er å fylle på med mer enn bare vann for å bli hydrert i sommervarmen:
– Når vi svetter, mister vi samtidig en del salter. Så hvis du drikker kun vann vil dette raskt tapes igjen via økt urinproduksjon. Litt påfyll av både salter og væske er derfor viktig, dersom du ønsker å oppnå god væskebalanse. Saltene som finnes i melk hjelper kroppen til å holde på væsken, sier Fostervold Mathisen.
Ernæringsrådgiveren i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) stiller seg bak Fostervold Mathisens uttalelse. Hun mener det på sommeren er flere gode grunner til å ta et glass melk.
– Vanligvis er det bidraget av næringsstoffer som er hovedgrunnen til at vi anbefaler å drikke melk, men i varmen er det enda flere grunner til at det kan være lurt å fylle på med litt melk som drikke. Dette gjelder spesielt hvis du er i aktivitet, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen.
Tre gode grunner til å drikke et glass melk i sommervarmen:
- Du tilfører kroppen viktige elektrolytter som natrium kalium, som bidrar til å opprettholde væskebalansen.
- Du får i deg viktige næringsstoffer som kalsium og jod, der melk er en av de største kildene til disse næringsstoffene i det norske kostholdet. Kalsium hjelper til å bygge og opprettholde et sterkt skjelett, mens jod bidrar blant annet til at hjernen og nervesystemet fungerer best mulig.
- Ett glass melk går inn under helsemyndighetenes anbefaling om tre porsjoner magre meieriprodukter om dagen.